Nasıl Bir İlkokul Sınıfı?

Okuma Süresi: 1 dk.

Rengârenk sınıflar ile aklımızı çelecek okullar ve öğretmenler karşımıza çıkıyor.

Peki, çocuk eğitiminde şekilsel kalabalığın bir faydası var mı?

Bu yıl pek çok haberde “okulu değiştiren müdürlerden, sınıfı değiştiren öğretmenlerden” bahsediliyor. Bütün bu değişimin temelinde şekilsel değişiklik yatıyor. Müdürler okullarını dışarıdan ilk kez gelecek birisine hayranlık uyandıracak kadar etkili şekilde bina içi ve dışı görseller yerleştirmek istiyorlar. Öğretmenlerse duvarları rengârenk süslü, yerleri laminant döşenmiş, her öğrencinin ayrı dolabı olan sınıflar peşinde koşuyorlar. Şu an pek çok okul müdürünün ve sınıf öğretmeninin hayali de yeterli bütçeyi bulup bu “farklı” sınıfı yaratmak olarak gözüküyor.

Duvarları sabit şekillerle boyanmış sınıfların öğrenci yaratıcılığında belirgin bir düşüşe sebep olacağı açıktır.

Öğrencilerin sağlık durumlarına olumlu etki sağlayacak olan değişikliklerin dışında süslü, aşırı renkli ve aşırı malzemeyle doldurulmuş sınıfların çocuk açısından boğucu olacağı ortadadır.

Elbette ki renkler, bizleri canlı tutar. Ama bakınız televizyon renkli, tablet renkli, bilgisayar oyunları renkli ve çocukların gittiği parklar bile renkli. Bu kadar renge maruz kalmış çocuğa hazırlayacağınız sınıf, çocukta ancak ilk etkiyi yaratır.

Burada dikkat edilmesi gereken şey “ İlk Etki” kelimeleridir. Bir şeyle ilk kez karşılaştığınızda beyninizde bununla karşılaşmaktan duyduğunuz heyecan, beyninizde başlayan değişiklikler ve yeni şeyler için fitillenen karar süreçlerinin hepsi ilk etkiden kaynaklıdır.

Yeni bir film izlediğinizde, yeni bir şehre gittiğinizde, yeni bir şarkı dinlediğinizde yada size keyif veren yeni biriyle tanıştığınızda hep bu İlk Etki devrededir.

Eğer bir sınıfın iyi olmasını istiyorsanız bu İlk Etki gücünden faydalanmalısınız.

Sınıfınız çocuğu rahatsız etmeyecek şekilde sakin renklerle boyanmalıdır.

Duvarlarınızda sabit bilgisel süslemeler olmamalıdır. Bunlar ikinci günde etkisini kaybetmeye başlayan zayıf şekiller olmaya mahkûmdur.

Sakinleşen çocukların beyinleri için gereken bilgiyi zamanı gelince duvarlara asıp, zamanı gelince kaldırmak İlk Etki’nin gücünü artıracaktır.

Yanıtla

Your email address will not be published.