Bugünlerde, tüm iletişim araçları ve eğitim “allâme”leri üzerinden “TEOG”(Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi) tartışılmakta… Neden? Birisi, bir yere giderken “İstemiyorum” demiş. N’olmuş? Hemen ertesi gün sözde Bakan çıkmış, “Kalktı” demiş.
Kimse, “Çocuklar bizim. Okullar da bizim. Siz kimsiniz de aldım, verdim, koydum, kaldırdım’ diyorsunuz?” demiyor.
Nasıl tartışılıyor? “Yerine ne koyacak? Kim koyacak? Nereye koyacak? nasıl koyacak?”
Ulan, tartıştığınız çocuklar… Sizin yarattığınız sorunların hiçbirinde sorumluluğu olmayanlar… Oynuyorsunuz çocuklarımızla…
Üstelik, ahlâksızca yapıyorsunuz…
Çünkü, tartıştırdığınız sonuçta “sınav” denilen bir seçmece yöntemi…
Bir de kalkıp “Acaba, nasıl olursa ‘eğitimde fırsat eşitliği’ sağlanır?” demiyor musunuz, alçaklığınız doruğa çıkıyor? Neden mi? Çünkü, sınavla eğitimde fırsat eşitliği sağlanamaz. Sınav sonuçtur.
“Eğitimde fırsat eşitliği” ne demek? – Her çocuğun eğitim hakkına eşit ulaşabilmesi. – Yurdun her köşesinde eğitim olanaklarının eşitçe sunulabilmesi. – Toplumun her kesiminin eğitim olanaklarından eşit yararlanabilmesi. – Eğitim kurumlarının eşit olanak ve ortamlarla donatılabilmesi.
Daha açığı nedir derseniz; – Tüm okullar, bina, araç, gereç ve öteki olanaklarla tam donatılmış olmalı… – Tüm okullara eşdeğer nitelikte öğretmenler verilmiş olmalı. – Çocuklar bu okullardan istediğine yerleşebilmeli. – İsteyen eğitimin her kademesine ulaşabilmeli.
Bunları sağlamak için mi çaba harcıyorsunuz? Bunun için bütçeden yeterli ödenek mi ayırıyorsunuz? Atayamadığınız onca öğretmeni mi atayacaksınız? “Bu gereksinimleri nasıl karşılarım?” diye araştırma-geliştirme-planlama-programlama mı yapıyorsunuz?
Bunlar yoksa, “eğitimde fırsat eşitliği” sağlanabilir mi?
Sağlanır derseniz, aklı başında, vicdanlı hangi veli, hangi öğretmen, hangi eğitim bilimci buna inanır?
Yatıp kalkıp “dindar-kindar nesil” rüyası görmektesiniz…
Bilmiyor muyuz?
Siz kimi kandırıyorsunuz? Utanmıyor musunuz? Bu kadar mı alçaklaştınız?