Eğitimde STEM Çılgınlığı

Okuma Süresi: 1 dk.

Bu günlerde bütün özel eğitim kurumları çılgınca bir STEM eğitim yarışına girdi. Öncelikle “STEM nedir?” sorusunu cevaplayalım.

STEM, Science (Fen), Technology (Teknoloji ), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin İngilizcesinin baş harflerinin bir araya getirilmesinden oluşur.

Eğitimin içeriğine gelince içerik yoğunluklu olarak uygulamaya dayanmaktadır. Kurumlar genelde STEM laboratuvarları kurmaktadırlar.

Can alıcı soru ise bu eğitim yeni mi bulundu?

Hayır efendim bu eğitim aslında yıllardır okullarımızda uygulanıyor.

-Reklam-

Eğitimin temel ilkesi “iş” ilkesidir. Yani yaparak ve yaşayarak öğrenmedir.

Bu mantıkla yıllar öncesinde devletimiz köy okullarına bile Fen Laboratuvarı malzemeleri yollamıştır. Köy ilkokullarında bile Fen Dolabı denilen laboratuvar malzemeleri içeren bir dolap vardı. Liselerin bu kadar farklılaşmadığı dönemde “biyoloji, fizik, kimya” laboratuvarları olan okullar inşa edilmiştir. Ben bu tür bir okulda okudum. Hiç unutmuyorum o dönemin imkânları ile sokak lambası sistemi, telefon, basit radyo, telgraf ve kapı zili gibi üretimler gerçekleştirdik. Mikropları laboratuvar ortamında gözledik.

İşte STEM eğitimi, bu mantığın gelişmiş ve özel sektör için süslenmiş halidir.

Gerekli midir?

Kesinlikle evet! Çünkü çocuk sadece okuduğuyla bir yere kadar anlar. Ama öğrendiklerini uygulama imkânı bulursa hem konuyu anlar, hem de unutmamak üzere hafızasına yazar.

-Reklam-

Abartılmış mıdır?

Amerika’yı yeniden keşfetmeyi istememizi sağlayacak kadar abartılıdır.

Yanıtla

Your email address will not be published.

Follow Us