Zekânın Serbest Gelişimine Fırsat Tanımak

Okuma Süresi: 1 dk.

Ülkemizde şu anda herkes çok yetenekli çocukların peşinde. Çünkü bu gün piyasa bu çocukların getireceği reklamla dönüyor. Çünkü çocuklarımızın yetenekleri satılacak bir “meta” olarak algılanıyor.

Slogan basit “Çocuğunuzun yeteneğini en iyi biz değerlendiririz.” Ya da “bizdeherşeyvar.com”. Bütün okullar ve kurumlar en etkili eğitim yöntemlerinin ve eğitimcilerin kendilerinde olduğunu iddia ediyorlar.

Özel olsun devlet kurumu olsun iş tamamen reklama ve özellikle ülkemizde gerçek bir kandırmacaya dönmüş durumda. Üretilmiş olanı yeniden bulan mucit çocukların inanılmaz öğretmenleri boy boy resimler veriyorlar.

“Yanlış olan ne?” derseniz, benden alacağınız cevap bu kadar kalıplaşmış yöntemlerin çocuk beyninin özgürce büyümesine izin vermeyeceğidir. Aynı bir ağacın güzel görünmesi amacıyla budanması gibi çocuğun beyni de gittiği eğitim kurumuna ve karşılaştığı eğitimciye göre şekil almak zorunda kalmaktadır.

Örneğin İbrahim Tatlıses Güzel Sanatlar Lisesine gitseydi yine “İbrahim Tatlıses” olur muydu? Tersten okuyacak olursak Güzel Sanatlar Liselerine İbrahim Tatlıses ayarında hiçbir öğrenci gitmedi mi?

-Reklam-

Örnekler çoğaltılabilir. Burada varmak istediğimiz nokta şudur; çok yönlü, çocuk özgürlüğüne değer veren, onu kurumun ya da eğitimcinin kalıplarına uymak zorunda bırakmayacak, farklı yönlerini geliştirmesine, farklı ilgi alanlarını araştırmasına olanak sağlayacak eğitimci ve kurumlara ihtiyaç var.

Özgür düşünce özgür sularda boy verir. Çoğu zaman önünde hazır bir rota bulan çocuk başka limanları bulmasına yarayacak keşifleri yapma zorluğundan kaçar. Çünkü insan beyni kolaya meyillidir.

Yetenekli çocuklar için değer verdikleri mentörleri ya da öğretmenleri ilah gibidir. Çocuklar onların söylediği her şeyi ciddiye alıp yapmak isteyeceklerdir. Bu mentörlerin eğitimi bambaşka bir konudur. Bu mentörlerin ahlaki yönünün çok güçlü olması gerekmektedir. Ellerindeki çocuğun öz değerlerine saygılı, bilime inanan ve çok yönlü mentörlerle bu işin çok iyi bir yöne gideceğine inanmak gerekir.

Özgür öğrenme ortamlarında kalıplardan çıkmış çocuklar yeteneklerini en iyi şekilde sergileyecekler, kendileri ve dünya için gereken hamleleri yapabileceklerdir.

Yanıtla

Your email address will not be published.

Follow Us