Yapay Zekâ

Okuma Süresi: 1 dk.

Yapay zekânın tanımı karşımıza, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti olarak çıkıyor.

Peki, neler yapacak bu yapay zekâlar?

Fabrikalarda bizim yerimize çalışacak.

Arabaları, otobüsleri, trenleri gemileri insanın yerine o kullanacak. Örneğin Google ve Rusya insansız araba denemeleri yapıyor.

Tarlada o çalışacak.

-Reklam-

Kısaca yapay zekânın kullanılma potansiyeli olan binlerce uygulama alanlı bulunmaktadır. Bu alanlar otonom kontrolü ve hedef tespiti gibi askeri uygulamalardan, bilgisayar oyunları ve robotik hayvanlar gibi eğlence dünyasına kadar geniş bir yelpazede değerlendirilebilir. Bunun yanında bankacılık, sağlık ve sigorta şirketlerinde müşteri davranışları ve trend tespiti gibi çok fazla miktarlarda bilgi işlenmesi gereken alanlarda da kullanılabilir.

Yapay Zekâ faydalı mı ? İnanın çok tartışma var. Ama araştırma geliştirmede zorlandığımız her yerde uzayda, okyanus altında ve kutuplar gibi yerlerde çok iş yapacağı kesin.

Zararı var  mı?

Öncelikle milyonlarca insan işsiz kalacak. Çünkü insanın yerine iş yapabilen ve karşılaştıkları soruna çözüm bulma becerisi  olan robotlar işin içine girecek.

İkinci tehlikesi ise otonom silahların(karşıdakinin dost yada düşman olduğunu anlayıp ateş etme becerisine sahi olan silahların) yaratacağı durumdur.

-Reklam-

Bu duruma karşı dünyayı idare eden insanlardan çok ciddi uyarılar gelmektedir. SpaceX ve Tesla gibi dev teknoloji şirketlerinin sahibi işadamı Elon Musk’ın da imzaladığı Birleşmiş Milletlere yazılan mektupta “insandan bağımsız olarak devreye giren ölümcül silahlar bir kez geliştirildiğinde, savaşları çok daha büyük bir ölçeğe ve insanların kavrayabileceğinden çok daha büyük bir hıza eriştirecek” deniliyordu. Yine  Musk, paylaştığı Tweette, “Çin, Rusya, bilgisayar biliminde gelişmiş tüm ülkeler. Yapay Zekâ alanındaki üstünlük yarışı bence Üçüncü Dünya Savaşı’na yol açacak” dedi.

Rusya devlet başkanı Putin ise “Yapay Zekâ sadece Rusya değil bütün insanlığın geleceği… Dev imkânlar getirdiği gibi öngörmesi zor tehditler de yaratıyor. Bu alanda liderliği alan, dünyayı da yönetecektir” diyor.

Tüm buradan anlaşılacağı üzere gelecek yeniden şekillenmektedir.

Yapay Zekâ üzerine daha çok yazıp  konuşacağımız bir alandır.

Yanıtla

Your email address will not be published.

Follow Us