Meyve ve Sebzede İlaç Kalıntısı

Okuma Süresi: 2 dk.

Ülkemizde üretilen yaklaşık 45 milyon ton yaş sebze ve meyve de ortaya çıkan ilaç kalıntısı yüzünden ihracatta sorunlar yaşanmaktadır. Basında Greenpeace’inin yayınladığı rapora göre bazı ürünlerde ilaç kalıntısı çıkması ortalığı karıştırdı. Son yıllarda Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkartılan birçok yönetmeliğe rağmen tarım ilaçlarının sağlıklı kullanılması konusunda istenilen seviye yakalanmadı. Çok sayıda üretici, parçalı arazi, eğitim seviyesinin düşük olması, üreticilerin gerçek anlamda örgütsüz olması ve tarım danışmanı olmadan üretim yapması, denetim eksikliği sonucu maalesef meyve ve sebzede ilaç kalıntısı sorunu hala gündemde yerini korumaktadır.

5957 Sayılı Hal Yasasıda tarladan sofraya giden ürünleri kayıt altına alınmasını öngörmesine rağmen daha yolun başındayız. Özellikle yurt dışına gönderilen sebze ve meyveler analiz edilmekte, yurt içinde tüketilen ürünlerde yeterli denetim yapılamamaktadır. Örneğin kırmızı örümcek zararlısına karşı çiftçi bugün ilaç kullansın yarın pazara getirmesine engel hiçbir durum yoktur. Sonuçta insan sağlığı üreticinin insafına kalmıştır. Sebze ve meyve hallerinde ilaç kalıntılı ürün girişini engelleyen bir yasal ve teknik altyapı yoktur.

Ülkemizde kullanılan tarım ilaçları ve kimyasal gübre miktarı AB Ülkelerinden düşük olmasına rağmen ürünlerde kalıntı çıkması zirai ilaçları bilinçli kullanmadığımız için sorun olmaktadır. Öncelikle reçeteli tarım ilacını uygun dozda ve zamanda kullanırsak, ilaçlama tarihi ile hasat tarihi arasındaki süreye dikkat edersek sağlık açısından risk oluşturmaz. Ayrıca sertifikalı, sağlıklı fide ve fidanla yapılacak üretimde hasat öncesi koruyucu tedbirler alırsak ve bitkilerde münavebeli üretim ve kültürel tedbirler uygularsak hastalık ve zararlılar azalacak aşırı tarım ilacı kullanmaya gerek olmayacaktır. Özellikle Bafra İlçe Tarım Müdürlüğünce başlatılan İyi Tarım uygulamaları üretici birlikleri tarafından tarım danışmanları nezaretinde başarı ile uygulanmaktadır. Bafra İlçe Tarım Müdürlüğü açık alanda en fazla arazide İyi Tarım Projesi uygulayarak Türkiye birincisi olmuştur. Böyle örnek projeler desteklenerek ülke sathına yaygınlaştırılmalıdır.

Piyasada satılan bazı kalitesiz tarım ilaçları ucuz diye tercih edilmekte, etkili maddesi yeterli olmadığından fazla kullanılmaktadır. Tarım ilacı tüketimi birim alanda Hollanda’dan 15 kat düşük olmasına rağmen sorun olarak devam etmesi herkesi düşündürmelidir. Sebze ve meyvede kalıntı analizleri zamanında yapılsa birçok üretici çıkartılan dedikodulardan zarar görmeyecektir. Kendi insanımızın da sağlığını öncelikle düşünmeliyiz. Ülke çapında özellikle yoğun olarak üretim yapılan bölgelerdeki hallerde analiz laboratuvarları hizmete girmeli manav ve hallerde geriye doğru denetim yapılabilmelidir.

Son yıllarda AB ülkelerinden Çin’den sonra en fazla uyarı alan ülkemizde kalıntı sorunu her zaman dikkatle takip edilerek denetimler arttırılmalıdır. Sahte bal olayında olduğu gibi sağlıksız üretim yapan işletmeler kamuoyuna duyurulmalıdır. Kapatılan Zirai Mücadele ve Karantina Müdürlüğü sebze ve meyvenin yoğun olarak üretildiği bölgelerde yeniden hizmete girmelidir. Organik tarım, iyi tarım ve sözleşmeli tarım modeli desteklenmeli, tüm birlik ve ziraat odalarına tarım danışmanı çalıştırma zorunluluğu getirilmelidir. En iyi denetimi tüketiciler yapar dileği ile sağlık ve esenlikler dilerim.

-Reklam-

Yanıtla

Your email address will not be published.

Follow Us